Norbotten

Wandelen in Norbottens län

Over Norbotten

Norbotten is de meest noordelijke provincie van Zweden en herbergt een uitzonderlijke wildernis. Wie via een van de twee toegangswegen noordwaarts rijdt, ziet het landschap alsmaar ruiger worden en dat is wat een bezoek aan Norbotten zo bijzonder maakt.

In Norbotten liggen twee ‘grote’ steden: Kiruna in het noordwesten en Luleå in het oosten, aan de Botnische Golf. Verder zijn er wat grote dorpen zoals Gällivare, Jokkmokk en Storuman, maar bovenal is dit het leefgebied van de Sami. Interessante musea hierover zijn bijvoorbeeld te vinden in Jokkmokk.

Norbotten is groot, leeg en eenzaam. De totale oppervlakte bestrijkt bijna een kwart van de gehele oppervlakte van Zweden. 

Antonette op de Kungsleden in Norbotten
start van de Kungsleden in Kvikkjokk

Wandelen in Norbotten

De wandelmogelijkheden in Norbotten zijn uitgebreid. Zo zijn er talloze nationale parken waar diverse gemarkeerde wandelpaden zijn. Vooral Abisko Nationaal Park is erg geschikt om te bezoeken voor korte wandelingen. 

De beroemde Kungsleden loopt grotendeels door Norbotten, andere mooie meerdaagse trekkings zijn de Padjelantaleden en de Norkalottleden. Deze laatste loopt ook door Noorwegen en Finland. Wie een echte wilderniservaring wil beleven, kan zich laten droppen in Sarek Nationaal Park om een trektocht te maken. 

In en rondom de steden Kiruna en Luluå zijn talloze wandelingen mogelijk en ook dorpen zoals Pajala en Jokkmokk hebben talloze eigen trails. Kortom: er is genoeg te wandelen in Norbottens län. 

Wandelroutes in Norbotten

De provincie Norbotten is enorm en het is dan ook onmogelijk om alle wandelpaden die er zijn op deze website te noemen. Hieronder vind je een greep uit mijn favoriete wandeltochten in Norbotten in Zweden.

Mijn top 3 wandelgebieden in Norbotten

Benieuwd naar mijn favoriete wandelgebieden in Norbotten? In dit blogartikel deel ik mijn top 3 met beste wandelgebieden en bijbehorende wandelroutes! 
Sarek Nationaal Park
Sarek NP

Wandelgidsen Norbotten

Ben je op zoek naar handige wandelgids voor Norbotten? Ik kan je de volgende wandelgidsen aanbevelen:

Trekking the Kungsleden
Lappland Rother Wandelgids (Duits)

Meer weten over Norbotten en de wandelmogelijkheden? Bezoek dan de website van Visit Sweden.