mrt 26, 2022 |
Eerste keer wandelen in Zweden: 10 tips!

Wat leuk dat je voor de eerste keer gaat wandelen in Zweden. Alhoewel de meeste paden in de toeristische gebieden uitstekend gemarkeerd zijn en je meestal niet echt kunt verdwalen, zijn er wel wat dingen die handig zijn om rekening mee te houden wanneer je voor het eerst gaat wandelen in Zweden. Ik ben de afgelopen jaren meer dan tien keer in Zweden geweest en maakte steevast elke reis een mooie wandeling of meerdaagse trektocht. In dit artikel deel ik handige wandeltips me je die je mogelijk verder kunnen helpen met het plannen van je Zweden reis. 

Wandelen in Zweden
Wandelen in Zweden

1. De wandelsnelheid

Wij Nederlanders zijn gewend dat onze wandelpaden geplaveid zijn en dat we zo’n vijf kilometer per uur wel kunnen halen. In Zweden red je dit in de meeste gevallen niet. Alhoewel vooral in de natuurgebieden de paden uitstekend gemarkeerd zijn, zijn ze soms allesbehalve eenvoudig en haal je de vijf kilometer per uur niet. Een beter gemiddelde is drie kilometer per uur plus pauzes. Dit is uiteraard per wandeling weer verschillend en hangt ook af van je wandeltempo, maar wanneer je drie kilometer per uur aanhoudt in de natuur zit je vaak beter qua timing dan vijf kilometer per uur.

Wandelen in Grövelsjön Zweden
Wandelen in Grövelsjön

2. De muggen in Zweden

Aiiii die muggen. Die maken je wandelingen in Zweden echt een stuk minder leuk. Eerlijk is eerlijk: je kunt pech of geluk hebben. Zo werd ik op de Kungsleden echt volledig lek gestoken (zelfs door mijn trui en lange broek heen) maar had ik er in de bergen van Jämtland nauwelijks last van. Muggen houden zich vooral op in gebieden waar veel water is, maar ook in de bossen. Voorkomen dat ze steken doe je niet, maar je kunt wel enkele dingen doen om je worsteling met de muggen wat draaglijker te maken. Zo koop ik ter plekke altijd muggenolie met de naam Djungeloljan (jungle olie) – dit werkt beter dan de middeltjes uit Nederland. Het is echt vet spul en je kunt het beter niet op je (dure outdoor) kleding krijgen. Draag daarnaast zo veel mogelijk bedekkende kleding en sta niet te veel stil. 

Wandelen in Zweden muggen lange broek
Een lange broek beschermt beter tegen muggen!

3. Markeringen

Zoals al gezegd in de inleiding van dit artikel zijn de meeste wandelpaden goed gemarkeerd, vooral die in de natuurparken en op de bekende toeristische plekken. Markeringen kunnen bestaan uit oranje of rode beschilderingen, rode kruizen (let op: dit zijn vaak winterpaden die soms gelijk oplopen met zomerpaden) en steenmannetjes. Voor zover ik me kan herinneren ben ik nog nooit verdwaald in Zweden, hoogstens heb ik eens de verkeerde afslag genomen. Je moet wel heel ver de wildernis in gaan wil je op ongemarkeerde paden terecht komen. Maak trouwens nooit zomaar zelf steenmannetjes om verwarring bij andere wandelaars te voorkomen!

Mogelijke markeringen in Zweden op de trail
Mogelijke markeringen in Zweden

4. Drinkwater onderweg

Neem altijd voldoende drinkwater mee. In de zuidelijke helft van Zweden wordt afgeraden om uit de beken en stromen te drinken. In het noorden (globaal vanaf Östersund) kun je op veel plekken het water uit de stromen gewoon drinken, ik heb hier zelf nog nooit problemen van ondervonden en ik filter het niet. De Zweden zelf drinken ook uit de meertjes, maar dat durf ik meestal niet aan, tenzij er écht geen andere optie is. Je weet immers nooit wat er aan de andere kant van het meer ligt te sterven bijvoorbeeld, of wie er in het water zijn behoefte heeft gedaan. 

Water trektocht wandelen Zweden
Een prima plek om water te halen!

5. Je behoefte doen

Daarover gesproken, in Zweden is het nog done om je ‘human waste’ openlijk neer te leggen, om het zo maar even te zeggen. En witte doekjes worden al helemaal niet getolereerd in de natuur. In tegenstellig tot in Nederland zijn de trails dan ook kraakschoon en vind je over het algemeen nergens afval. Dus ook geen witte zakdoekjes. Mocht je toch je behoefte moeten doen onderweg, graaf dan een kuil en bedek je behoefte. Wanneer je in rotsachtig gebied wandelt, bedek je je hoop met stenen. Op bekendere wandelingen merk je vanzelf wanneer er een plek als openbaar toilet wordt gebruikt door de aanwezigheid van vele hoopjes met stenen. Vaak achter heuvels in het landschap of achter grote rotsen. Doe je behoefte nooit maar dan ook nooit binnen 100 meter van stromend water!

wandeltips zweden
Aan de Vildmarksvägen

6. Lange dagen

Wanneer je in de zomer naar Zweden gaat, merkt je vooral in de maanden juni en juli dat de zon niet of nauwelijks onder gaat. Dit fenomeen noemt men de midzomernachtzon en kan vooral wanneer je wilt slapen erg vervelend zijn omdat het gewoon niet donker wordt. Het heeft echter als voordeel dat je tot ’s avonds laat nog kunt wandelen zonder dat je dus in het donker terecht komt. 

hiken in Zweden tijdens zonsondergang
Zonsondergang: het mooiste moment van de dag

7. Een groet is de standaard

Ik merk in Nederland dat het (helaas) niet gebruikelijk is om elkaar te groeten als je aan het wandelen bent. Het gebeurt wel, maar soms is de vriendelijkheid ver te zoeken lijkt het. Als het een soort van optie is. In Zweden ervaar ik dit echt als heel anders, hier is elkaar onderweg groeten een standaard (en dus geen optie). Over het algemeen kom je op de trails niet heel veel mensen tegen, maar de wandelaars die je tegenkomt zullen altijd een vriendelijk ‘hej’ of ‘hej hej’ roepen. Soms maken ze zelfs een praatje en als je in het Engels antwoordt dat je het niet begrijpt, dan zeggen ze iets in het Engels want de meeste Zweden praten uitstekend Engels. 

Wandelen in Sonfjället

8. Planken en boardwalks

Op veel plekken en vooral op de bekendere trails zijn er planken en/of boardwalks aangelegd om de fragiele natuur te beschermen. Dit vind je vooral in moerasgebieden die soms anders onmogelijk zijn door te steken, maar het kan ook zijn dat er op bospaden boardwalks zijn. Iets om rekening mee te houden is dat ze soms los liggen en/of rot kunnen zijn. Wees dus altijd op je hoede wanneer je een plankenpad op stapt, ik heb het al meermaals meegemaakt dat ik mijn balans verloor. Ook kunnen ze met regen spekglad zijn. 

Het moeras in Vålådalen
Het moeras in Vålådalen

9. Neem altijd warme kleding en regenkleding mee

Alhoewel het aan het begin van je wandeling zonnig en warm kan zijn, is een regenbui in Zweden nooit heel ver weg. Zo was ik eens in Fulufjället Nationaal Park en begon ik de wandeling naar de hoogste waterval van Zweden in korte broek en een t-shirt. Eenmaal bij de waterval besloot ik verder te lopen de fjäll op en eenmaal boven, zag ik in de verte de donkere wolken al hangen. Een uur later zat ik voor een onweersbui te schuilen in een berghut en was ik blij dat ik toch een regenjas in mijn rugzak had gestopt. Hetzelfde geldt voor een muts, sjaal en/of buff en handschoenen. Het weer kan snel omslaan en dan ben je vooral in de bergen blij dat je je wat warmer kunt kleden. 

Wandelen in Fulufjället
Na de regen schijnt de zon in Fulufjället

10. Last but not least: have fun!

Wandelen in Zweden is heerlijk en kan ik iedereen van harte aanbevelen. In Nederland zijn wij geplaveide paden gewend met uitstekende markeringen, bankjes etc. In Zweden is dat op veel plekken niet het geval, maar het is hoe dan ook genieten. Negeer de muggen, doe je rugzak op, kies een route en ga lekker op pad. Veel plezier met wandelen in Zweden!

Favoriete wandelgidsen

Ga je wandelen in Zweden, dan is het handig om van tevoren een wandelgids te kopen zodat je vanuit hier alvast kunt bepalen welke wandelingen je allemaal kunt doen. De onderstaande wandelgidsen zijn favoriet:

Mijn favoriete wandelgidsen:

Conclusie en disclaimer eerste keer wandelen in Zweden

Hopelijk vond je dit artikel over eerste keer wandelen in Zweden nuttig. Ben je op zoek naar meer informatie, bekijk dan hieronder of via het menu de andere artikelen.

Op WandeleninZweden.com vind je affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Over Wandelen in Zweden

antonette spaan wandelein in zweden

Mijn naam is Antonette Spaan en ik ben de trotse oprichter van deze website over Wandelen in Zweden, met een focus op de Zweedse bergen. Ik reisde het afgelopen decennium meer dan tien keer naar Zweden en wandel er elke zomer met veel plezier. Op deze website vind je alles wat je wilt weten over wandelen in Zweden. Of je nu aan het voorbereiden bent voor je reis of al in Zweden bent: ik wens je veel lees- en inspiratieplezier toe!

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.