apr 14, 2022 |
Paklijst Zweden: dit moet mee op je wandeling

Ga je wandelen in Zweden en weet je niet zo goed wat je precies allemaal in je rugzak moet stoppen? Ik heb hier een lijst van tien onmisbare items die absoluut mee moeten, een handige paklijst voor je wandelvakantie in Zweden. Veel items zijn uiteraard in Zweden te koop, maar houd er rekening mee dat Zweden relatief gezien wat duurder is dan Nederland en dat een winkel ineens soms ver weg is mocht je iets nodig hebben. Neem onderstaande dus vooral vast mee vanuit Nederland zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan!

1. Een regenjas of poncho

Ook in Zweden kan het, net als in Nederland, in de zomer aardig regenen. Sterker nog, het kan zomaar zijn dat je in het hoge noorden zelfs vier seizoenen op één dag ervaart. Een goede regenjas is absoluut onmisbaar, zelfs in het zuiden waar in de zomer ook zeker een flinke bui kan vallen. Als heuse Zweden fanaat zweer ik uiteraard bij mijn regenjas van Fjällräven die ik echt al jaren heb. Mocht je een iets bescheidener budget hebben, dan kan ik je een jas van Decathlon aanraden. Geen zin om een regenjas te kopen, dan is een wegwerp poncho natuurlijk ook een optie, al is dat natuurlijk niet echt een milieuvriendelijke optie …

Met mijn rode regenjas van Fjällräven

2. Muggenspray

Oefff de muggen maken het wandelen in Zweden er niet echt leuker op. Ze slaan vooral graag toe in waterrijke gebieden en wanneer het windstil is. Zelfs bovenop de fjäll kunnen ze enorm hard steken, soms zelfs door je kleding heen. Draag daarom altijd een flesje muggenspray bij je. Je kunt hem vanuit Nederland meenemen, maar zelf gebruik ik bij voorkeur Djungeloljan, te koop bij de meeste outdoorwinkels en supermarkten in Zweden. Een muskietennetje is ook een optie, maar is natuurlijk niet heel erg sexy.

Muggenspray en muskietennetjes

3. Een zitlap

Een zitlap is een soort van kussentje om op te zitten. Onmisbaar in Zweden, waar je niet of nauwelijks bankjes langs de wandelpaden vindt. Een zitlap beschermt je billen tegen koud en nattigheid en is er in vele lichtgewicht varianten en is te koop bij Bever.

4. Een hervulbare waterfles

Ik ga nooit op pad zonder waterfles. Plastic flesjes zijn zo jaren ’90 en kun je echt niet meer mee aan komen zetten wat mij betreft. Het water in Zweden is uit de kraan prima te drinken en in de noordelijke provincies drink ik het water zelfs uit de stroompjes. Mijn favoriete drinkfles is die van Hydroflask, waarin je zowel warm als koud water kunt bewaren. Wil je liever een lichtgewicht fles, dan kan ik je een Dopper aanraden.

Handige drinkflessen

5. Een mini kompas

Het voelt soms wellicht onmogelijk, maar je kunt in Zweden zomaar de weg kwijtraken in het bos of op de fjäll. Vooral wanneer je wat onherbergzamer gebied in gaat is een kompas onmisbaar. Dat brengt me tot het volgende item …

paklijst zweden
Mijn Silva kompas

6. Een wandelkaart

Op het moment dat je een meerdaagse trektocht maakt is een wandelkaart noodzakelijk. Niet alleen omdat je hier lang niet overal markeringen vindt, maar ook omdat er voor veel hikes zowel zomer- als wintertracks bestaan. Zo is het mij regelmatig gebeurt dat ik per abuis het wandelpad had verlaten om op een wintertrack over te stappen, die uiteindelijk in een moeras terecht kwam. Een wandelkaart (fjällkartan) is te koop bij de meeste outdoorwinkels en benzinepompen in Zweden. Ook de STF berghotels verkopen ze.

7. Een Buff

Nog zo’n onmisbaar item is een buff. Vooral bovenop de fjäll kan de wind ineens flink aantrekken en dan is het wel zo fijn dat je iets warms over je oren kunt trekken. Op warme dagen kan een buff prima dienst doen als hoofdband of bandana. Zonder buff ga ik geen moment op pad!

8. Een mini EHBO set

Je hoeft uiteraard geen enorme verbanddoos mee te nemen, maar een bescheiden EHBO set gaat altijd mee in mijn rugzak. Al is het maar om een blaar af te kunnen plakken met een pleister of een snelverbandje aan te kunnen leggen indien nodig.

9. Een powerbank

Het klinkt heel flauw, maar er gaat standaard een opgeladen powerbank mee in mijn tas. Het zal je wellicht verbazen, maar op veel trails is gewoon mobiel bereik. Je batterij loopt dus best aardig snel leeg, vooral als je net als ik je wandeling trackt met een navigatie app. Ik heb zelf deze powerbank van 12.000 mAh en daar kan ik mijn iPhone meermaals mee opladen. Mocht je in de problemen komen, dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over een lege batterij als je de nooddiensten moet bellen.

10. Een verrekijker

En last but not least neem ik op mijn (halve) dagwandelingen eigenlijk altijd wel een compacte verrekijker mee. Zo kan ik elanden en rendieren van dichtbij spotten en bijvoorbeeld in Dalarna de berghellingen afspeuren naar beren.

Niet te missen items op je paklijst!

En verder nog wat tips voor handige spullen voor na je wandelingen:
– Een heerlijke chillstoel
– Een tent van MSR, ik heb de MSR Hubba Hubba NX 2 al jaren en ben er superblij mee!
– Een hangmat met hangmatstandaard
– Een goede fles wijn

Conclusie paklijst Zweden

Dit was hem, mijn paklijst voor je Zweden wandelvakantie. Deze is uiteraard niet compleet en geheel persoonlijk, maar ik hoop je hiermee een aantal tips te hebben gegeven zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan. Mocht je nog toevoegingen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments!

Een paklijst voor een niet wandelvakantie in Zweden vind je hier.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Over Wandelen in Zweden

antonette spaan wandelein in zweden

Mijn naam is Antonette Spaan en ik ben de trotse oprichter van deze website over Wandelen in Zweden, met een focus op de Zweedse bergen. Ik reisde het afgelopen decennium meer dan tien keer naar Zweden en wandel er elke zomer met veel plezier. Op deze website vind je alles wat je wilt weten over wandelen in Zweden. Of je nu aan het voorbereiden bent voor je reis of al in Zweden bent: ik wens je veel lees- en inspiratieplezier toe!

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.