apr 8, 2022 |
De mooiste wandelgebieden in Dalarna

De provincie Dalarna is een van de beste plekken van Zweden om te wandelen. Niet alleen vanwege de prachtige fjälls (bergen), maar ook omdat er ontzettend veel gemarkeerde wandelroutes zijn. De Zweden trekken er zelf regelmatig op uit om in deze provincie te gaan hiken. In dit artikel deel ik mijn top drie wandelgebieden in Dalarna met jullie. Het zal je niet verbazen, ze liggen allemaal richting de grens met Noorwegen. Want eerlijk is eerlijk, mijn hart gaat nu eenmaal sneller kloppen van de bergen. Hier komen ze!

1. Fulufjället Nationaal Park

Fulufjället Nationaal Park leent zich uitstekend om een prachtige wandeling te maken, of het nu voor een half uur of voor een hele dag is. Dit nationale park op de grens met Noorwegen ligt officieel in twee landen, maar de Zweedse kant is de meest toegankelijke. De Noorse naam is Fulufjellet. Aan de Zweedse kant van het nationale park liggen de hoogste waterval van Zweden en de oudste boom ter wereld. Deze eerste is middels een korte wandeling eenvoudig te bereiken. Om de boom Old Tjikko te zien, moet je iets verder de fjäll op lopen. Bij het prachtige bezoekerscentrum kun je wandelkaarten kopen evenals meer informatie vinden over de wandelpaden en de opties om in de berghutten te overnachten.

Let op: wildkamperen is op de meeste plekken in Fulufjället Nationaal Park niet toegestaan!

Overnachten in de buurt van Fulufjället? Dit kan bijvoorbeeld op de mooi geleden Camping Särna.
Alle overnachtingsopties in de buurt van Fulufjället Nationaal Park vind je hier.

Uitzicht op de Fulufjället vanaf net voorbij het bezoekerscentrum
Uitzicht op de Fulufjället vanaf net voorbij het bezoekerscentrum
De hoogste waterval van Zweden
Wandelen in Fulufjället
Wegwijzer op de fjäll

Grövelsjön

In de uiterste noordwest hoek van Dalarna ligt het meer Grövelsjön, in de winter een populair gebied voor wintersporters, in de zomer een paradijs voor wandelaars. Nog relatief onbekend bij Nederlanders en alleen daarom al de moeite van een bezoek waard!

Neem bij Idre de afslag naar Grövelsjön, hier aan de oevers van het meer eindigt de weg en kun je niet meer verder. De populairste wandeling van Grövelsjön is Sylen. Je vaart over het meer naar Noorwegen en wandelt door de bergen terug naar Grövelsjön. Deze wandeling is mij ooit getipt als mooiste wandeling van Zweden, maar vanwege de pandemie was de boot afgelopen seizoen uit de vaart.

Je kunt in Grövelsjön talloze wandelingen maken. Een van de bekendste is die naar Silverfallet, een prachtige waterval op de grens met Noorwegen. Ook heel bijzonder is de wandeltocht over de bergen naar het meer Hävlingen.

Overnachten doe je in STF Grövelsjön – het berghotel van de Zweedse toeristenvereniging. Vooraf boeken is noodzakelijk want het is een populaire plek, maar de sfeer is er gemoedelijk en de wandelpaden starten vanaf de ingang van het hotel.

STF-Grovelsjon
STF Grövelsjön
In de bergen van Dalarna
In de bergen van Dalarna
Mijnbouw Kiruna
Mijnbouw Kiruna

Sälen en omgeving

Sälen is het zuidelijkste skigebied van Zweden en ligt, net als bovengenoemde bestemmingen, op de grens met Noorwegen. In tegenstelling tot Grövelsjön komen hier minder wandelaars, alhoewel Sälen wel het startpunt vormt van de Södra Kungsleden en de Vasaloppet. Dit is een bekendste langlaufwedstrijd die elk jaar in maart gehouden wordt, maar er is ook een wandelroute van gemaakt: de Vasaloppsleden.

Vanuit het skidorp Sälen sta je binnen no-time op de fjäll en de paden zijn hier relatief rustig. De meeste hotels zijn in de zomer gesloten en de vakantiehuizen staan nagenoeg allemaal leeg. De paden zijn echter goed gemarkeerd en een wandelkaart is verkrijgbaar bij het lokale pompstation, in hetzelfde gebouw als de Burger King.

Mooie wandelingen die je in Sälen kunt maken zijn het zuidelijke stukje Södra Kungsleden en die naar de top van Stor-Narfjället, de hoogste berg van het gebied. Vanaf hier kun je, bij goed weer, zelfs zo ver kijken als Fulufjället en Trysil in Noorwegen.

Leuk overnachten? Ik verbleef twee nachten in de Hikers Cabin van Bärvallen 388 (van een Nederlandse eigenaar) en aansluitend heb ik nog twee nachten in Stöten overnacht.

Wat moet mee op je wandeling?

Handig om mee te nemen is een goede wind- en waterdichte jas (het was er vier graden toen ik er was in de laatste week van juli), goed ingelopen wandelschoenen, iets om je hoofd warm te houden en drinkwater. Ook is het handig om een navigatie app op je telefoon te zetten en eventueel een snack mee te nemen.

Benieuwd naar de volledige paklijst voor je wandeling in Zweden? Die vind je hier met al mijn persoonlijke tips!

Onmisbare items tijdens je wandeling in Zweden

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.


Over Wandelen in Zweden

antonette spaan wandelein in zweden

Mijn naam is Antonette Spaan en ik ben de trotse oprichter van deze website over Wandelen in Zweden, met een focus op de Zweedse bergen. Ik reisde het afgelopen decennium meer dan tien keer naar Zweden en wandel er elke zomer met veel plezier. Op deze website vind je alles wat je wilt weten over wandelen in Zweden. Of je nu aan het voorbereiden bent voor je reis of al in Zweden bent: ik wens je veel lees- en inspiratieplezier toe!

Dit vind je misschien ook leuk

Wandelen in Zweden podcast

Wandelen in Zweden podcast

In Wandelpraat inspireren we actieve (en minder actieve) wandelaars met mooie wandelverhalen, -tips en onze welgemeende adviezen. Wij zijn Wanda en Antonette, twee wandelgekkies die regelmatig op pad gaan in Nederland tot ver over de grens om lange en kortere...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.