apr 15, 2022 |
De mooiste wandelgebieden in Norbotten

De provincie Norbotten is de meest noordelijke provincie van Zweden en een deel ervan ligt boven de Poolcirkel. Je vindt in Norbotten de laatste échte wildernis van Europa en kunt er uren rijden zonder iemand tegen te komen. De enige steden van belang zijn Kiruna in het noordwesten en Luleå aan de Botnische Golf. In Kiruna is voor de toerist weinig te zien, Luleå is een verrassend leuke stad om te bezoeken.

Aan wandelpaden in Norbotten geen gebrek, want er liggen diverse nationale parken, waaronder Abisko, Sarek en Padjelanta. Bovendien ligt hier het natuurgebied Laponia, oftewel Lapland in het Latijn. Laponia wordt ook wel de grootste aaneengesloten wildernis van Europa genoemd en alhoewel je je het wellicht niet kunt voorstellen, voel je je hier soms écht helemaal alleen op de wereld.

Op zoek naar een georganiseerd wandelreis in het noorden van Zweden? Kijk dan op de website van Better Places.

Wandelen in de wildernis van Norbotten is niet voor watjes, maar wie het waagt zijn wandelschoenen aan te trekken en de rugzak op te binden zal aangenaam verrast worden door de schoonheid van de natuur. Let wel: het kan in Norbotten zeer koud en nat zijn, ook middenin de zomer. Wees dus voorbereid op vier seizoen in één dag.

Wil je liever een minder zware wandeling doen, kies dan voor een van de toeristische trails in bijvoorbeeld Abisko, rondom Kiruna en Jokkmokk of bij de grensstad Pajala, waar de bergen plaats hebben gemaakt voor bos en heuvellandschappen.

In dit artikel deel ik mijn drie favoriete gebieden om te wandelen in Norbotten. Het was een lastige keuze, maar hier komen ze!

Een van de bruggen op de Kungsleden in Norbotten
Een van de bruggen op de Kungsleden

Sarek Nationaal Park

Iedereen die van ruige wildernis houdt, voelt zich in Sarek Nationaal Park vast thuis. Je vindt hier niet alleen talloze gletsjers en toppen boven de 2.000 meter, maar ook een imposante Sami cultuur. Er zijn geen wegen het nationale park in, je kunt het alleen te voet, per boot of watervliegtuig bereiken. Bovendien zijn er geen wandelpaden, hier navigeer je met kaart en kompas door de natuur. Wil je niet de woeste wildernis in, maar toch even proeven van deze bijzondere plek, neem dan de boot naar Saltoluokta. Vanaf hier wandel je in een dag over de Kungsleden naar de Aktse Hut. Overnacht hier en onderneem dan de volgende dag de wandeling naar Skierfe, een prachtig uitzichtspunt over Rapadalen, een bijzondere rivierdelta. De volgende dag wandel je terug naar Saltoluokta. Heb je een tent mee, dan kun je bij Skierfe kamperen, een hele bijzondere ervaring!

In Saltoluokta kun je overnachten in het berghotel van SFT, boekingen zijn een must!

Uitzicht vanaf Skierfe over Rapadalen

Nikkaluokta

Een populaire plek voor de Zweden zelf om te gaan wandelen, zo ondervond ik afgelopen zomer, is Nikkaluokta. Deze ‘nederzetting’ ligt op een dag lopen van de hoogste berg van Zweden: Kebnekaise. Bovendien is dit het einde van de eerste sectie van de Kungsleden, het traject Abisko – Nikkaluokta, dat ook wel bekend staat als de Fjällräven Classic. Vanuit Nikkaluokta is het ongeveer een dag lopen tot aan het Kebnekaise Fjällstation, vanuit waar je prachtige dagtochten kunt maken en uiteraard ook Kebnekaise kunt beklimmen.

Langer in het gebied blijven? Overnacht dan in Kebnekaise Mountain Station.

Kebnekaise vanuit Nikkaluokta
Kebnekaise, de hoogste berg van Zweden!

Abisko Nationaal Park

Abisko Nationaal Park ligt op een goede 100 kilometer buiten Kiruna, richting de grens met Noorwegen. Abisko is het startpunt van de eerdergenoemde Kungsleden, maar je kunt er ook prima korte wandelingen maken. Vanuit het bezoekerscentrum Naturum zijn talloze paden die je kunt bewandelen het nationale park in, naar diverse uitzichtpunten en watervallen. Wil je de bergen in trekken, dan heb je hier echt meerdere dagen nodig.

Let op: binnen de grenzen van Abisko Nationaal Park mag je niet wildkamperen. Er zijn diverse aangewezen kampeerplekken, hierbuiten is kamperen verboden.

Er zijn meerdere hotels en campings in het dorp Abisko, van tevoren boeken is een must in verband met de drukte. Bekijk hier de opties en prijzen.

abisko kungsleden
Het startpunt van de Kungsleden in Abisko

Wat moet mee op je wandeling?

Handig om mee te nemen is een goede wind- en waterdichte jas (het was er vier graden toen ik er was in de laatste week van juli), goed ingelopen wandelschoenen, iets om je hoofd warm te houden en drinkwater. Ook is het handig om een navigatie app op je telefoon te zetten en eventueel een snack mee te nemen.

Benieuwd naar de volledige paklijst voor je wandeling in Zweden? Die vind je hier met al mijn persoonlijke tips!

Onmisbare items tijdens je wandeling in Zweden

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.


Over Wandelen in Zweden

antonette spaan wandelein in zweden

Mijn naam is Antonette Spaan en ik ben de trotse oprichter van deze website over Wandelen in Zweden, met een focus op de Zweedse bergen. Ik reisde het afgelopen decennium meer dan tien keer naar Zweden en wandel er elke zomer met veel plezier. Op deze website vind je alles wat je wilt weten over wandelen in Zweden. Of je nu aan het voorbereiden bent voor je reis of al in Zweden bent: ik wens je veel lees- en inspiratieplezier toe!

Dit vind je misschien ook leuk

Wandelen in Zweden podcast

Wandelen in Zweden podcast

In Wandelpraat inspireren we actieve (en minder actieve) wandelaars met mooie wandelverhalen, -tips en onze welgemeende adviezen. Wij zijn Wanda en Antonette, twee wandelgekkies die regelmatig op pad gaan in Nederland tot ver over de grens om lange en kortere...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.