Kopparhattansrundan

Locatie: Skåne, Söderåsen

Wandeling

Afstand: 4 km

Type

Type: Rondwandeling

Rondwandeling naar uitzichtpunt Kopparhattan

Een van de zuidelijkst gelegen nationale parken van Zweden is Söderåsen. Alhoewel je bij zuidelijk wellicht automatisch aan vlak denkt is niet minder waar. Söderåsen wordt namelijk in tweeën gehakt door een bijzondere kloof, wat zorgt voor mooie wandelpaden en prachtige uitzichtspunten. Wanneer je Söderåsen in het najaar bezoekt, kleuren de bladeren alle mogelijke tinten rood, oranje en geel en is de wandeling naar uitzichtspunt Kopparhattan een van de mooiste die je in het zuiden van Zweden kunt maken.

De wandelingen van Grövelsjön

Wandelen in Söderåsen Nationaal Park

De meeste wandelingen in Söderåsen Nationaal Park beginnen bij het bezoekerscentrum in Skäralid. Hier is een grote parkeerplaats, een Naturum bezoekerscentrum en ruime speelgelegenheid voor kinderen. Ook is er een klein restaurant aanwezig. Je kunt de Kopparhattansrundan zowel met de klok mee als tegen de klok in lopen. Zelf begon ik met de wandeling door Skäralidsdalen, vanuit waar ik omhoog klom richting het uitzichtspunt, om vanaf hier weer af te dalen naar de parkeerplaats.

Het Grövelsjön meer in Dalarna

Door Skäralidsdalen

De bergkam van Söderåsen Nationaal Park is ontstaan toen de continentale platen van Afrika en Europa tegen elkaar botsten. In die periode leefden er dinosaurussen in Skåne en waren er talloze vulkanen te vinden in het gebied. De latere ijstijden hebben gezorgd voor de uitkerving van het Skäralids dal, waar je je wandeling begint. De gigantische rotsvelden die de kloof omringen zijn imposant en zorgen ervoor dat er weinig ligt tot de bodem van de kloof doordringt.

Na de wandeling langs de rivier, neemt het pad een flinke bocht en volgt de klim naar Kopparhattan.

Op de hangbrug

Kopparhattan

De klim naar Kopparhattan is kort maar relatief steil voor Zuid-Zweedse begrippen. Het pad is echter nergens moeilijk en voor je het weet, opent het bos zich voor je en bereik je Kopparhattan. Hier is een ruim uitzichtplateau dat ook toegankelijk is voor minder validen en kinderwagens. Op een heldere dag kun je mijlenver kijken. Ook tussen de bomen door heb je op andere plekken een mooi uitzicht maar let op: de afgrond hier is steil en diep.

Kopparhattansrundan wandeling in Söderåsen Nationaal Park in Zweden
Kopparhattan

Terug naar Skäralid

Vanaf hier wandel je via het bos terug naar Skäralid. Het bospad is breed en goed begaanbaar, soms wat steil maar dat mag de pret niet drukken. Binnen no-time ben je weer bij de vijver en het bezoekerscentrum aangekomen.

Tip: ben je minder goed ter been, dan is er ook een weg die naar Kopparhattan leidt, zodat ook minder validen van het prachtige uitzicht kunnen genieten!

Wat moet mee op je wandeling?

Handig om mee te nemen is een goede wind- en waterdichte jas, goed ingelopen wandelschoenen met stevig profiel, iets om je hoofd warm te houden en drinkwater. Ook is het handig om een navigatie app op je telefoon te zetten en eventueel een snack mee te nemen.

Benieuwd naar de volledige paklijst voor je wandeling in Zweden? Die vind je hier met al mijn persoonlijke tips!

Onmisbare items tijdens je wandeling in Zweden

Overnachten in de buurt

Op zoek naar een overnachtingsplek in de buurt van Söderåsen Nationaal Park? Ik overnachtte op First Camp Röstånga op een kwartiertje rijden van het park vandaan. Bekijk alle opties, prijzen en beschikbaarheid hier.

Aanvullende informatie Kopparhattansrundan wandeling

De lengte van de wandeling is vier kilometer en je loopt hem in een rondje vanaf de parkeerplaats bij Skäralid. Hij is gemarkeerd met gele bordjes en te combineren met de diverse andere wandelingen in Söderåsen. Het is een populaire wandeling voor families dus ook met kinderen zeer geschikt om te doen.

Favoriete wandelgidsen

Ga je wandelen in Zweden, dan is het handig om van tevoren een wandelgids te kopen zodat je vanuit hier alvast kunt bepalen welke wandelingen je allemaal kunt doen. De onderstaande wandelgidsen zijn favoriet:

Mijn favoriete wandelgidsen:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Over Wandelen in Zweden

antonette spaan wandelein in zweden

Mijn naam is Antonette Spaan en ik ben de trotse oprichter van deze website over Wandelen in Zweden, met een focus op de Zweedse bergen. Ik reisde het afgelopen decennium meer dan tien keer naar Zweden en wandel er elke zomer met veel plezier. Op deze website vind je alles wat je wilt weten over wandelen in Zweden. Of je nu aan het voorbereiden bent voor je reis of al in Zweden bent: ik wens je veel lees- en inspiratieplezier toe!

Dit vind je misschien ook leuk

Tjörnedala

Tjörnedala

Een leuke korte wandelroute in Skåne over Landgoed Tjörnedala aan de oostkust van Zuid-Zweden.

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.