Midnattsssolstigen

Locatie: Kiruna, Norbotten

Wandeling

Afstand: 4,3 km

Type

Type: Lijnwandeling

De Midnattssolstigen in Kiruna

Wij mij al een tijdje volgt op mijn reisblog We12travel weet dat ik geen enorme fan ben van de stad Kiruna. Sterker nog, ik vind het maar een deprimerende plek. Voor wie de overigens briljante Netflix serie Midnattssol niet heeft gezien: Kiruna (uitspraak KI-runa) wordt langzaam maar zeker verplaatst vanwege de mijnbouw. Een bizar gegeven dat al merkbaar is zodra je de stad binnenrijdt. Wie naar het Arctisch deel van Zweeds-Lapland afreist, kan Kiruna echter niet mijden, het is de grootste en belangrijkste stad van Norbotten. Gelukkig ontdekte ik afgelopen zomer de Midnattssolstigen: een verrassend leuke wandeling met prachtige vergezichten over de stad en over de Zweedse fjälls.

Midnattssolstigen Kiruna
Start van de Midnattssolstigen

Wat te doen in Kiruna

Ik was in Kiruna om vanuit hier aan het noordelijke stuk Kungsleden te beginnen, de zuidelijke etappes had ik al gedaan. Omdat het weer iets slechter zou worden dan gehoopt (lees: tussen de 2 en 5 graden en non-stop regen) was ik eerder in Kiruna aangekomen om extra inkopen te doen én met een oude bekende af te spreken die hier in de buurt woont.

Na een bak koffie had ik ineens dus een vrije middag omdat de bus naar Abisko pas de volgende dag zou vertrekken. Op mijn verblijfsplek, Camp Ripan, had ik een bordje gezien met ‘Midnattssolstigen’ oftewel de midzomerwandeling. Even googelen leverde me op dat deze 4,3 kilometer lange wandeling vanaf de camping vertrok. Een leuk uitje voor een middag dus.

Kiruna van een afstand
Kiruna van een afstand

De Midnattssolstigen

De wandeling start bij Camp Ripan, onder het niet te missen bord door en je begint aan de wandeling. Vanaf hier is het eerste deel relatief vlak en voert je af en toe over een smal onverhard pad, maar soms ook over een breed pad dat in de winter door skiërs en langlaufers wordt gebruikt. Onderweg staan regelmatig informatiepanelen over de omgeving, jammer genoeg alleen in het Zweeds, maar met behulp van Google Translate is het prima leesbaar.

Na een kilometer begin je aan een fijne klim, soms met trappen, soms wat lastiger. Alhoewel de klim nergens technisch is, gaat het soms wel steil omhoog. Gelukkig kom je al snel boven de boomgrens uit en heb je prachtige vergezichten over Kiruna en belangrijker nog: de wijde omgeving! Vanaf hier kun je op een heldere dag kilometers ver kijken en de bergen op de grens met Noorwegen zien liggen.

Ook kom je langs diverse mijnbouwplekken, heel bijzonder om dit van zo dichtbij te kunnen zien. Ergens op de berg ben ik het pad helaas kwijt geraakt, dus uiteindelijk op eigen gelegenheid naar de camping terug gelopen met behulp van mijn wandelapp. Dat wa prima te doen, maar je kunt natuurlijk ook doorlopen tot aan Luossavaara, waar de wandeling officieel eindigt.

Uitzicht vanaf de berg over de Mitnattssolstigen
Uitzicht vanaf de berg
Mijnbouw Kiruna
Mijnbouw Kiruna
Meer op de Mitnattssolstigen Kiruna
Meer op de Midnattssolstigen Kiruna

Over de Midnattssolstigen

De lengte van de wandelroute is 4,3 kilometer vanaf Camp Ripan tot aan Luossavaara, ik deed er ongeveer twee uur over inclusief korte pauze en foto’s maken. Vanaf hier wandel je in ca. 2 km terug naar Camp Ripan. Je kunt uiteraard ook heen en terug hetzelfde pad lopen. De route is gemarkeerd door bordjes ‘Midnattssolstigen’ maar ik ben ergens op de berg verkeerd gelopen. Hier waren heel veel paadjes en ergens heb ik wellicht een bordje gemist of ontbrak een markering. Je bent echter nooit echt ver van de camping vandaan dus verdwalen is bijna onmogelijk.

start van de Midnattssolstigen
Het start- en eindpunt

Wat moet mee op je wandeling?

Handig om mee te nemen is een goede wind- en waterdichte jas (het was er vier graden toen ik er was in de laatste week van juli), goed ingelopen wandelschoenen, iets om je hoofd warm te houden en drinkwater. Ook is het handig om een navigatie app op je telefoon te zetten en eventueel een snack mee te nemen.

Benieuwd naar de volledige paklijst voor je wandeling in Zweden? Die vind je hier met al mijn persoonlijke tips!

Onmisbare items tijdens je wandeling in Zweden

Overnachten in Kiruna

Op zoek naar een overnachtingsplek voor Kiruna? Ik verbleef deze keer in Camp Ripan, net buiten het centrum. Het is echt een camping waar veel mensen slapen die de volgende dag aan hun trektocht op de Kungsleden beginnen dus ’s nachts was het vrij luidruchtig. Ze hebben ook diverse cabins die je kunt boeken. Qua locatie perfect dus voor de wandeling op de Midnattssolstigen. Ook heb ik twee jaar geleden overnacht in Hotel Kebne. Bekijk alle opties en tarieven voor Kiruna hier.

Favoriete wandelgidsen

Ga je wandelen in Zweden, dan is het handig om van tevoren een wandelgids te kopen zodat je vanuit hier alvast kunt bepalen welke wandelingen je allemaal kunt doen. De onderstaande wandelgidsen zijn favoriet:

Mijn favoriete wandelgidsen:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Over Wandelen in Zweden

antonette spaan wandelein in zweden

Mijn naam is Antonette Spaan en ik ben de trotse oprichter van deze website over Wandelen in Zweden, met een focus op de Zweedse bergen. Ik reisde het afgelopen decennium meer dan tien keer naar Zweden en wandel er elke zomer met veel plezier. Op deze website vind je alles wat je wilt weten over wandelen in Zweden. Of je nu aan het voorbereiden bent voor je reis of al in Zweden bent: ik wens je veel lees- en inspiratieplezier toe!

Dit vind je misschien ook leuk

Tjörnedala

Tjörnedala

Een leuke korte wandelroute in Skåne over Landgoed Tjörnedala aan de oostkust van Zuid-Zweden.

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.