Njakajaure natuurroute in Abisko

Locatie: Norbotten

Wandeling

Afstand: 5 km

Type

Type: Rondwandeling

Mooie rondwandeling in Abisko Nationaal Park

Een van de bekendste nationale parken in het arctische deel van Zweden is Abisko Nationaal Park. Omdat het park aan de doorgaande weg E10 tussen Kiruna en Narvik ligt, trekt Abisko het hele jaar door veel bezoekers. Het is een populaire plek om even te wandelen en te genieten van de prachtige natuur. Onlangs bezocht ik Abisko Nationaal Park voor de derde keer en … voor het eerst met goed weer! Ik deed er drie verschillende wandelroutes, waarvan ik de rondwandeling Njakajaure het meest indrukwekkend vond. Hieronder vind je het verslag!

Lapporten in Abisko
Lapporten in Abisko

Begin van de wandelroute

Het begin van de Njakajaura wandelroute in Abisko Nationaal Park bevindt zich bij Naturum. Je kunt hier een informatiebrochure van het park ophalen waar ook direct een eenvoudige wandelkaart in zit, deze heb je overigens niet echt nodig want de trail is uitstekend gemarkeerd. Je wandelt eerst langs het STF hostel en daarna langs het museum. Zodra je de weg onderdoor bent gestoken wordt het pad onverhard en gaat het natuurschoon écht beginnen.

Uitzicht op de fjälls in Abisko Nationaal Park
Uitzicht op de fjälls

Langs de Abiskojåkka

De Abiskojåkka is dé reden waarom Abisko Nationaal Park zo immens populair is. Deze wilde rivier kronkelt zich ter hoogte van de weg door een nauwe kloof wat zorgt voor een spectaculair geheel. De eerste 2.5 kilometer volg je de rivier stroomopwaarts. Eerst nog door het bos zonder zicht, maar al snel langs de rivier. Op sommige plekken kun je afdalen naar het water om je waterfles te vullen. Zodra je het bos verlaat ontvouwt zich in de verte een prachtig panorama. Je volgt de rivier een goede 2 kilometer, dan weer hoog boven het water, dan weer lager. Dit deel van de route maakt ook onderdeel uit van de beroemde Kungsleden, kijk er dus niet raar van op als je wandelaars met enorme rugzakken voorbij ziet lopen. Het pad is stenig en vaak modderig, soms moet je even uitwijken om uitglijden te voorkomen.

De Abisko rivier
De Abisko rivier

Uitzicht vanaf de meditatieplaats

Net voordat je de Abiskojåkka verlaat maak je een klim op een rotsplateau, vanaf hier heb je een fabelachtig uitzicht over de rivier onder je. Ook is hier de meditationsplats, een aantal plekken op dit deel van Kungsleden om even tot bezinning te komen. Dit is de perfecte plek voor een pauze en voor een laatste blik op de Abiskojåkka, die je vanaf hier verlaat. De Kungsleden wandelaars gaan hier rechtdoor, de wandelaars van de Njakajaure natuurwandeling gaan hier linksaf.

Uitzicht op Lapporten: de toegangspoort tot Lapland
Uitzicht op Lapporten: de toegangspoort tot Lapland

Uitzichten en moerassen

Het tweede deel van de wandelroute voert je allereerst door een beukenbos en vervolgens zie je aan je rechterhand in de verte een meer liggen. Een drassig pad voert je even de route af, naar de oevers van Vuolip Njáhkájávri. Maak deze korte detour zeker even, want vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op Lapporten, wat volgens de Sámi ook wel de toegangspoort tot Lapland is. Wandel vervolgens weer terug naar de route voor het laatste deel van je tocht.


Deze voert je veelal over planken door moerassen. Achter je verdwijnen de bergtoppen van Abisko en Lapporten, voor je liggen de bergen die de grens met Finland markeren. Met een beetje geluk zie je hier nog een rendier, voor je uiteindelijk weer terug komt bij het begin van de wandeling bij Naturum.

Wat moet mee op je wandeling?

Handig om mee te nemen is een goede wind- en waterdichte jas, goed ingelopen wandelschoenen met stevig profiel, iets om je hoofd warm te houden en drinkwater. Ook is het handig om een navigatie app op je telefoon te zetten en eventueel een snack mee te nemen.

Benieuwd naar de volledige paklijst voor je wandeling in Zweden? Die vind je hier met al mijn persoonlijke tips!

Onmisbare items tijdens je wandeling in Zweden

Aanvullende informatie wandelroute Njakajaure

De route is 5 kilometer en je doet er ongeveer 1.5 uur over mits je niet teveel fotostops maakt. De route is uitstekend gemarkeerd met oranje markeren en loop je het beste tegen de klok in. Het pad is stenig en soms modderig, waterdichte schoenen zijn fijn. Soms moet je even dalen of klimmen, maar het pad is nergens erg technisch.

Deze route is eventueel te combineren met de andere korte wandelroutes in Abisko, bijvoorbeeld die naar het strand of door de Abisko kloof. Deze vertrekken beiden ook vanaf Naturum.

Meer lezen over Abisko? Check dan hier alles wat je wilt weten over Abisko Nationaal Park.

Njakajaure natuurwandeling Abisko
Njakajaure natuurwandeling Abisko

Mijn favoriete wandelgidsen:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Over Wandelen in Zweden

antonette spaan wandelein in zweden

Mijn naam is Antonette Spaan en ik ben de trotse oprichter van deze website over Wandelen in Zweden, met een focus op de Zweedse bergen. Ik reisde het afgelopen decennium meer dan tien keer naar Zweden en wandel er elke zomer met veel plezier. Op deze website vind je alles wat je wilt weten over wandelen in Zweden. Of je nu aan het voorbereiden bent voor je reis of al in Zweden bent: ik wens je veel lees- en inspiratieplezier toe!

Dit vind je misschien ook leuk

Tjörnedala

Tjörnedala

Een leuke korte wandelroute in Skåne over Landgoed Tjörnedala aan de oostkust van Zuid-Zweden.

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.