Silverfallet

Locatie: Dalarna, Grövelsjön

Wandeling

Afstand: 7 km

Type

Type: Rondwandeling

Rondwandeling Silverfallet, Grövelsjön

Een voor veel Nederlanders nog onbekend wandelgebied is Grövelsjön, in het uiterste noordwesten van de provincie Dalarna. In 2020 maakte ik een reis van twee weken door Zweden en een local vertelde mij toen dat hier de mooiste wandeling van heel Zweden is: de Sylen wandeling. Deze wandeling begint in Noorwegen en aangezien de grenzen vanwege de pandemie nog gesloten zijn, kies ik voor de tweede mooiste wandeling in Grövelsjön, namelijk die naar de Silverfallet.

Grövelsjön Dalarna
Het Grövelsjön meer in Dalarna

Wandelen in Grövelsjön

Ik begin mijn wandeling vanuit STF Grövelsjön waar ik verblijf. Dit prachtige berghotel van de Svenska Turistföreningen ligt op ongeveer twee kilometer lopen van het startpunt van de meeste wandelingen aan de oevers van het Grövelsjön meer. Bij het meer is een camping en ruim voldoende parkeergelegenheid. Stap hier de prachtige hangbrug over en je bent bij de wandeling aangekomen.

Wandelingen van Grövelsjön
De wandelingen van Grövelsjön
Wandelinformatie Grövelsjön
Wandelinformatie Grövelsjön

Omhoog de fjäll op

De trail naar Silverfallet is vanaf hier zeer duidelijk gemarkeerd en niet moeilijk. Af en toe zitten er wat traptreden in het pad, dat overal vrij breed is en goed begaanbaar. Aangezien Grövelsjön relatief hoog ligt, kom je al snel boven de boomgrens uit en ontvouwen zich achter je in het dal prachtige uitzichten. Na ongeveer een uurtje lopen en een afdaling over een stenig pad, kom je bij de emergency shelter uit waar je indien je wilt een vuurtje kunt maken of een pauze kunt houden.

Tip: in de zomer barst het hier vaak van de muggen omdat je het bos in bent gegaan. Beter is het om op de fjäll te pauzeren, mocht je hier op een moment zijn dat er veel muggen zitten.

Brug richting Silverfallet Grövelsjön
Op de hangbrug
Wandeling naar Silverfallet
Uitzicht vanaf de berg

Door naar Silverfallet

Vanaf hier wordt het pad smaller en iets onduidelijker en wanneer het geregend heeft: ook veel vochtiger. Af en toe steek je even een stroompje over. Je klimt weer boven de boomgrens uit en komt weer op de fjäll en met wat geluk staan er rendieren in je blikveld. Even verderop kom je bij de waterval: de Silverfallet. Eerlijk is eerlijk, het is niet de meest spectaculaire waterval van Zweden, maar het wandelen op het hoge pad langs de rivier is leuk en afwisselend.

Silverfallet
Silverfallet

Rendieren op de grens met Noorwegen

Nu sta je boven op de fjäll. Grövelsjön is het zuidelijkste deel van Zweden waar rendieren leven. Je wandelt verder langs het ‘rendierhek’ op de grens met Noorwegen. Grote kans dat je ze ook daadwerkelijk tegenkomt! Het pad kan her en der wat drassig zijn wanneer het geregend heeft.

De afdaling terug naar de parkeerplaats is niet al te lastig en voert je over een moerassig gebied, waar planken zijn neergelegd om de fragiele natuur zo goed mogelijk te beschermen. Via de oevers van het meer wandel je uiteindelijk terug naar de parkeerplaats en eventueel verder naar je overnachtingsadres.

Rendieren in Grövelsjön
Rendieren op de fjäll
Op de fjäll in Grövelsjön
Op de fjäll in Grövelsjön

Wat moet mee op je wandeling?

Handig om mee te nemen is een goede wind- en waterdichte jas, goed ingelopen wandelschoenen met stevig profiel, iets om je hoofd warm te houden en drinkwater. Ook is het handig om een navigatie app op je telefoon te zetten en eventueel een snack mee te nemen.

Benieuwd naar de volledige paklijst voor je wandeling in Zweden? Die vind je hier met al mijn persoonlijke tips!

Onmisbare items tijdens je wandeling in Zweden

Overnachten in Grövelsjön

Op zoek naar een overnachtingsplek voor Grövelsjön? Ik verbleef in STF Grövelsjön, een berghotel met eenvoudige kamers. Ze hebben een restaurant, een winkeltje en een prachtig panoramisch terras. STF Grövelsjön is je perfecte startpunt voor de diverse hikes in de omgeving. Bekijk alle opties en tarieven voor Grövelsjön hier.

STF Grövelsjön
STF Grövelsjön

Aanvullende informatie Silverfallet wandeling

De lengte van de wandeling is zeven kilometer en je loopt hem in een rondje vanaf de parkeerplaats aan de oevers van Grövelsjön in Dalarna. Het is een populaire wandeling voor families dus ook met kinderen zeer geschikt om te doen.

Favoriete wandelgidsen

Ga je wandelen in Zweden, dan is het handig om van tevoren een wandelgids te kopen zodat je vanuit hier alvast kunt bepalen welke wandelingen je allemaal kunt doen. De onderstaande wandelgidsen zijn favoriet:

Mijn favoriete wandelgidsen:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Over Wandelen in Zweden

antonette spaan wandelein in zweden

Mijn naam is Antonette Spaan en ik ben de trotse oprichter van deze website over Wandelen in Zweden, met een focus op de Zweedse bergen. Ik reisde het afgelopen decennium meer dan tien keer naar Zweden en wandel er elke zomer met veel plezier. Op deze website vind je alles wat je wilt weten over wandelen in Zweden. Of je nu aan het voorbereiden bent voor je reis of al in Zweden bent: ik wens je veel lees- en inspiratieplezier toe!

Dit vind je misschien ook leuk

Tjörnedala

Tjörnedala

Een leuke korte wandelroute in Skåne over Landgoed Tjörnedala aan de oostkust van Zuid-Zweden.

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.