Soldalen in Stora Sjöfallet

Locatie: Norbotten

Wandeling

Afstand: 7 km

Type

Type: Lijnwandeling

De mooiste wandeling in Stora Sjöfallet Nationaal Park

Ben je in Stora Sjöfallet Nationaal Park en heb je een paar uur de tijd om hier te wandelen? Doe dan absoluut de Soldalen wandelroute, de allermooiste wandeling van het nationale park. Je begint de route met een klim door een eeuwenoud berkenbos, waarna je de alpiene zone bereikt. Aan het eindpunt van de route heb je fabelachtige uitzichten over de hoogste toppen van Sarek Nationaal Park en zelfs tot aan Noorwegen!

Begin van de wandelroute

Je vindt het begin van de wandelroute op enkele minuten rijden van Naturum Laponia, aan de rechterkant van de weg. De parkeerplaats voor de route ligt even terug aan de linkerkant van de weg, net voorbij de gebouwen. Je wandeling begint met een stuk door een eeuwenoud berkenbos, waar bomen van duizenden jaren oud te vinden zijn. Het pad is duidelijk en goed begaanbaar. Af en toe moet je even klimmen over wat rotsen en vind je onderweg een informatiepaneel.

Het informatiepaneel bij de parkeerplaats

Naar de subalpiene zone

Zodra het bos al dunner begint te worden steek je een riviertje over. Let even goed op, de oude route had stapstenen, maar tegenwoordig is er iets naar rechts een brug aangelegd zodat je droge voeten houdt. Vul hier bovendien even je waterfles bij, dit is het lekkerste water dat er bestaat. Pluk onderweg ook bessen om je maag mee te vullen!

Het bos wordt langzaam minder dens en een fikse klim van zo’n 20 meter volgt. Niet veel later kom je in de subalpiene zone aan, waar bomen plaats hebben gemaakt voor lage alpiene begroeiing. Bekijk de korstmossen op de rotsen eens van dichtbij, er gaat een wereld voor je open!

Even verderop kom je bij een reeks informatiepanelen, inmiddels boven de boomgrens. Je bent nu in Soldalen aangekomen, de zonnevallei. De Sámi verzamelden hier hun rendieren in de weiden, waarvan nog sporen terug te vinden zijn in het landschap.

Wandelroute Soldalen Stora Sjöfallet Zweeds Lapland
De kunstgalerij in Tjörnedala

Door Soldalen

Vanaf hier wordt het pad wat onduidelijker, je volgt een oud rendierenspoor naar het einde van de route, soms met kllimmetjes over rotsvelden, maar nergens echt moeilijk. Neem wel absoluut de moeite om nog even door te lopen. Het ‘pad’ voert je verder tussen de twee toppen van Soldalen door. Steeds een stukje hoger betekent ook dat er steeds meer zicht komt op de toppen van Sarek aan je linkerhand, aan de overkant van het meer.

Uiteindelijk heb je het hoogte punt van het dal bereikt en ontvouwt zich voor je een prachtig uitzicht op de meren van Stora Sjöfallet Nationaal Park. Op een heldere dag zie je zelfs de besneeuwde toppen van de berg Áhkká, de Sámi naam voor oude dame. Je kunt zo ver lopen als je wilt, maar moet uiteindelijk over dezelfde route weer terug naar beneden.

Uitzicht over Sarek Nationaal Park vanaf Soldalen
Uitzicht over Sarek Nationaal Park
Soldalen wandeling Stora Sjöfallet
Het uitzicht vanaf het einde van de wandeling

Wat moet mee op je wandeling?

Handig om mee te nemen is een goede wind- en waterdichte jas, goed ingelopen wandelschoenen met stevig profiel, iets om je hoofd warm te houden en drinkwater. Ook is het handig om een navigatie app op je telefoon te zetten en eventueel een snack mee te nemen.

Benieuwd naar de volledige paklijst voor je wandeling in Zweden? Die vind je hier met al mijn persoonlijke tips!

Onmisbare items tijdens je wandeling in Zweden

Aanvullende informatie wandelroute Soldalen

De route is 3.5 kilometer enkele reis en je wandelt heen en terug over hetzelfde pad. Je stijgt en daalt ongeveer 350 meter. Het is een niet al te zware wandeling met af en toe pittige klimmetjes. De informatiepanelen van Soldalen zijn een prima punt om terug te keren mocht je niet verder willen, maar probeer in ieder geval tot aan hier te lopen voor de prachtige uitzichten op het meer.

Een wandelkaart van het gebied is er niet maar is ook niet nodig. Bij Naturum Laponia informeren de medewerkers je graag over de route. Elke zondag in de zomer worden er wandelingen met een natuurgids georganiseerd op deze route. De wandeling gaat tot aan de start van Soldalen, wil je verder lopen dan doe je dit op eigen houtje.

Soldalen wandeling
De toppen van Sarek in de verte

Favoriete wandelgidsen

Ga je wandelen in Zweden, dan is het handig om van tevoren een wandelgids te kopen zodat je vanuit hier alvast kunt bepalen welke wandelingen je allemaal kunt doen. De onderstaande wandelgidsen zijn favoriet:

Mijn favoriete wandelgidsen:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Over Wandelen in Zweden

antonette spaan wandelein in zweden

Mijn naam is Antonette Spaan en ik ben de trotse oprichter van deze website over Wandelen in Zweden, met een focus op de Zweedse bergen. Ik reisde het afgelopen decennium meer dan tien keer naar Zweden en wandel er elke zomer met veel plezier. Op deze website vind je alles wat je wilt weten over wandelen in Zweden. Of je nu aan het voorbereiden bent voor je reis of al in Zweden bent: ik wens je veel lees- en inspiratieplezier toe!

Dit vind je misschien ook leuk

Tjörnedala

Tjörnedala

Een leuke korte wandelroute in Skåne over Landgoed Tjörnedala aan de oostkust van Zuid-Zweden.

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.