Tjörnedala

Locatie: Skåne

Wandeling

Afstand: 1,7 km

Type

Type: Rondwandeling

Korte route over een kleinschalig landgoed in Skåne

Een leuke korte rondwandeling die je kunt maken aan de oostkust van Skåne is een rondwandeling over het landgoed Tjörnedala, net ten noorden van Simrishamn. In het Tjörnedala kunsthuis vinden diverse culturele activiteiten plaats en op het landgoed zijn een aantal wandelroutes uitgezet, die in lengte variëren tussen de 1,7 en 5 kilometer. Ook de Skåneleden komt erlangs. De grote parkeerplaats tegenover het kunsthuis is een leuke plek om met de camper te ‘wildkamperen’ naast de appelboomgaard. Er zijn geen voorzieningen, maar men kan gebruik maken van het eenvoudige toiletgebouw tegenover het kunsthuis.

Korte wandelroute Tjörnedala

De korte wandelroute over landgoed Tjörnedala begint bij de parkeerplaats van Tjörnedalagården, tussen de appelbomen. Hier staat een informatiepaneel met wat achtergrondinformatie (in het Zweeds) en een simpele wandelkaart met de wandelroutes. Je kunt kiezen voor de rode wandeling van 1,7 kilometer of de blauwe wandeling van 3,6 kilometer. Ik heb alleen de rode wandelroute gedaan.

Tjornedala-Zweden
Het informatiepaneel bij de parkeerplaats

Langs de boerderij richting het water

De korte wandelroute steekt direct de verharde weg over richting het kunstgebouw. Op bepaalde dagen is deze te bezoeken en is het café ook geopend. Even verderop ligt een outhouse en ga je een klaphek door. De wandelroute gaat dwars door het weiland, met een beetje geluk tussen de koeien door. In de verte ligt de zee aan je rechterhand, een uitstapje naar het water is snel gemaakt.

De kunstgalerij in Tjörnedala
De kunstgalerij in Tjörnedala

Het bos in

Na enkele honderden meters buigt het rode pad af naar links. Een flinke klim over een trap in het bos volgt. Vanaf nu loop je door het bos over een richeltje, het pad is smal maar nergens moeilijk of technisch. Volg dit pad terug totdat je weer in dezelfde weide komt waar je de wandeling begonnen bent. Vanaf hier loop je via de boerderij en steek je de verharde weg over terug naar de parkeerplaats. Heb je meer tijd, dan kun je uiteraard ook de blauwe route nog doen of beide wandelingen met elkaar combineren.

UItzicht over de Oostzee
Uitzicht over de Oostzee

Wat moet mee op je wandeling?

Handig om mee te nemen is een goede wind- en waterdichte jas, goed ingelopen wandelschoenen met stevig profiel, iets om je hoofd warm te houden en drinkwater. Ook is het handig om een navigatie app op je telefoon te zetten en eventueel een snack mee te nemen.

Benieuwd naar de volledige paklijst voor je wandeling in Zweden? Die vind je hier met al mijn persoonlijke tips!

Onmisbare items tijdens je wandeling in Zweden

Aanvullende informatie rondwandeling Tjörnedala

De lengte van deze korte wandeling is 1,7 kilometer, je loopt hem in minder dan een half uurtje. Het is dan ook een leuke plek om even de benen te strekken tijdens je reis langs de oostkust van Skåne. Wildkamperen is toegestaan op het landgoed, reis je met de camper dan kun je overnachten op de parkeerplaats aan de andere kant van het weg, waar de wandelingen beginnen. In tegenstelling tot enkele andere wandelroutes die ik in Skåne deed was het hier heerlijk rustig omdat het nog relatief onbekend is. Aanrader dus!

Favoriete wandelgidsen

Ga je wandelen in Zweden, dan is het handig om van tevoren een wandelgids te kopen zodat je vanuit hier alvast kunt bepalen welke wandelingen je allemaal kunt doen. De onderstaande wandelgidsen zijn favoriet:

Mijn favoriete wandelgidsen:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Over Wandelen in Zweden

antonette spaan wandelein in zweden

Mijn naam is Antonette Spaan en ik ben de trotse oprichter van deze website over Wandelen in Zweden, met een focus op de Zweedse bergen. Ik reisde het afgelopen decennium meer dan tien keer naar Zweden en wandel er elke zomer met veel plezier. Op deze website vind je alles wat je wilt weten over wandelen in Zweden. Of je nu aan het voorbereiden bent voor je reis of al in Zweden bent: ik wens je veel lees- en inspiratieplezier toe!

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.