jun 6, 2022 |
Jämtlandstriangeln: de mooiste korte trektocht in Zweden

De Jämtlandstriangeln kwam ik ooit tegen op Pinterest en ik bewaarde hem ‘voor ooit.’ Afgelopen zomer (2021) waren mijn vriend en ik aan de Höga Kusten en wilden we daar eigenlijk een tocht gaan lopen. Tot we spontaan bedachten dat we de bergen op de grens met Noorwegen toch mooier vonden als afsluiter van onze vakantie. En zo reden we, vanaf de trailhead aan de Höga Kusten, dwars door Zweden terug naar de bergen en liepen we de Jämtlandstriangeln: misschien wel de mooiste korte trektocht in Zweden!

Rendieren Jämtland
Rendieren Jämtland

Over de Jämtlandstriangeln

Met een totale lengte van 46 kilometer is de Jämtlandstriangeln een relatief korte trektocht die je in drie dagen loopt. Zoals de naam al doet vermoeden loop je in de vorm van een driehoek. De berghotels onderweg bieden voldoende comfort en maaltijden waardoor het een populaire wandelroute is om met een lichte rugzak te lopen. Wij namen echter alles zelf mee en kampeerden op fabelachtige plekken, op korte afstand van de berghotels. Op die manier konden we wel een biertje halen voor bij het uitzicht, maar stonden we niet in drukte.

Het begin en einde van de route is bij Storulvån STF bergstation. Dit prachtige berghotel, dat een beetje doet denken aan het Overlook Hotel van The Shining, ligt aan het einde van de weg in het hart van Jämtland, op de grens met Noorwegen.

De etappes van de Jämtlandstriangeln zijn als volgt:

1. Storulvån – STF Sylarna 16 km
2. STF Sylarna – Blåhammaren 19 km
3. Blåhammaren – Storulvån 12 km

Storulvån is per bus bereikbaar vanuit Duved, een dorp aan de doorgaande route tussen Åre en de Noorse grens.

Jämtlandstriangeln markering
Jämtlandstriangeln markering

Dag 1. Storulvån – STF Sylarna (16 km)

We parkeren de auto bij Storulvån en de parkeerplaats staat bomvol, mede omdat er in deze week een mountainbike evenement is. Storulvån is een populaire plek voor buitensporters zo lijkt het. We ontbijten in het restaurant van het berghotel, vullen onze watervoorraad bij en gaan op pad. Nadat we de rivier zijn overgestoken, gaat het pad licht klimmend omhoog. Na ongeveer een half uur zijn we op de fjäll aangekomen.

Het pad is overal breed en goed gemarkeerd. Verkeerd lopen is geen optie. We zijn al boven de boomgrens en in de verte doemen de bergen en de gletsjers van Sylarna al op. De lucht is strakblauw en het is onwijs genieten zo op de fjäll. Overal om ons heen lopen rendieren en de uitzichten zijn heerlijk.

Het pad is niet lastig. Na een afdaling naar de rivier volgt een populaire spot om te kamperen. Vanaf hier gaan de laatste drie kilometers omhoog. Eerst komen we bij Gamla Sylen, de oude berghut. Vanaf hier is het pad afwisselend over rotspaden en planken. STF Sylarna komt al snel in zicht. Wij besluiten over de voetbrug de rivier over te steken en kamperen met uitzicht op de gletsjer.

Vanaf hier kun je een dagwandeling inlassen naar de Storsyl gletsjer, die je vanaf de rivier ziet liggen. Wij hadden hier helaas geen tijd voor.

STF Storulvån op de Jämtlandstriangeln
STF Storulvån
Op de Jämtlandstriangeln
Op weg naar Sylarna
Op weg naar Sylarna op de Jämtlandstriangeln
De heide staat nog in bloei!
Kamperen op de Jämtlandstriangeln
Kamperen bij Sylarna

Dag 2: Sylarna – Blåmmaharen (19 km)

Dag twee begint met terug wandelen naar de rivier voorbij Gamla Sylen, grotendeels naar beneden en dus lekker om rustig mee op te warmen. Nadat we de rivier overgestoken zijn, volgen we hier het pad omhoog naar links. Het pad is breed en alhoewel het matig stijgt, is het toch pittig vanwege het gewicht op onze rug. We kijken nog regelmatig achterom naar de gletsjers bij Sylarna, die er ook vandaag weer prachtig bij liggen.

De wandeling tussen Sylarna en Blåmmaharen lijkt op de wandelkaart loodrecht te zijn, maar niets is minder waar. Het pad stijgt en daalt steeds weer opnieuw. Veel planken die in de moerassen liggen zijn verrot en soms moeten we echt even opletten dat we niet uitglijden, maar dat mag de pret niet drukken. Na de relatief eenvoudige wandeling van gisteren, is deze dag aanzienlijk zwaarder vanwege het vele klimmen en dalen.

Onderweg staan er steeds weer rendieren, soms zelfs wel heel dichtbij. Via stapstenen stappen we een brede rivier over, die de laatste klim naar Blåmmaharen markeert. Het is een lange maar geleidelijke klim. Eenmaal boven zien we eindelijk het bergstation liggen. We kopen een biertje en nemen plaats op het terras. Bij de hut is het druk met wandelaars, we hebben weinig zin om hier in de buurt te blijven vanavond.

David besluit een stukje verderop te gaan kijken of er ergens een mooie kampeerplek is. En die vindt ie, een dikke kilometer voorbij de hut op de richel. We staan werkelijk prachtig met een uitzicht waar je U tegen zegt. Rendieren overal om ons heen, de grens met Noorwegen in de verte en gewoon eindeloos ver kunnen kijken. We love it!

rendieren in zweden
Rendieren op de route
Blåmmaharen
Blåmmaharen
Uitkijken over Jämtland
Uitkijken over Jämtland
Wildkamperen in Zweden
Kamperen voorbij Blåmmaharen

Dag 3: Blåmmaharen – STF Storulvån (12 km)

De laatste dag van de Jämtlandstriangeln voert ons terug naar STF Storulvån. Aangezien we al een ruime kilometer voorbij Blåmmaharen staan, is het vandaag maar een paar uur wandelen, we verwachten ongeveer 10-11 kilometer.

Allereerst steken we de Blåmmaharenfjället over. Het eerste deel van de wandeling is relatief vlak. Na enkele kilometers staan we voor een flinke afdaling richting de Stor Ulvån rivier. Bij Ulvåtjärn is een schuilhut en even verderop steken we over betonblokken de rivier over. Hierna is het weer even klimmen en blijft het pad opnieuw vrij vlak, waardoor we snel kilometers kunnen maken.

Het laatste deel van de route gaat naar beneden. We komen het pad tegen dat we twee dagen geleden omhoog namen de fjäll op, vanaf hier kennen we de route. We dalen alsmaar verder af, uiteindelijk zien we STF Storulvån alweer liggen.

De laatste meters zijn aangebroken en we weten dat dit onze laatste meters op de trail zijn voor deze zomer. Vanmiddag beginnen we aan de terugreis naar Nederland. Met een beetje pijn in ons hart maar dik tevreden over de schoonheid van deze wandeling rijden we weer naar huis. We hebben genoten van de Jämtlandstriangeln, wat een prachtige wandeling!

Rivier oversteken
Rivier oversteken
Storulvån vanaf de trail
Storulvån vanaf de trail

Verder nog handig om te weten over de Jämtlandstriangeln

Ter afsluiting van dit artikel heb ik nog wat aanvullende informatie voor je over de Jämtlandstrianglen:

– De wandelroute is uitstekend gemarkeerd. Wij kopen altijd een fjällkartan (wandelkaart), voor het geval het mistig is en/of we besluiten een andere route te volgen. Deze is voor ongeveer 10 euro te koop bij de meeste outdoorwinkels in Jämtland.

– Op de meeste plekken is mobiel bereik, voor ons een beetje jammer want hierdoor ervaar je niet echt het wildernisgevoel dat je op andere trails hebt.

– Eten en drinken kun je meedragen of kopen in de hutten. Neem wel contant geld mee hiervoor. Je kunt vaak wel met creditcard betalen, maar soms lukt dit niet door bijvoorbeeld een slechte verbinding.

– De wandeling is niet super zwaar maar dient niet onderschat te worden. Je stijgt en klimt flink. In vergelijking met de Kungsleden vonden wij hem echter relatief makkelijk.

– Het is vrij druk op deze trail, waardoor je je nooit helemaal alleen waant.

– Je mag wildkamperen op de meeste plekken. Indien je bij de hut kampeert, moet je hiervoor betalen.

Onmisbare items tijdens je wandeling in Zweden

Verder lezen? Wellicht vind je de volgende blogs ook leuk:
De mooiste trektochten in Zweden
Paklijst wandelvakantie in Zweden: dit moet mee!
Tien tips voor je eerste keer wandelen in Zweden

Op WandeleninZweden.com vind je affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
Over Wandelen in Zweden

antonette spaan wandelein in zweden

Mijn naam is Antonette Spaan en ik ben de trotse oprichter van deze website over Wandelen in Zweden, met een focus op de Zweedse bergen. Ik reisde het afgelopen decennium meer dan tien keer naar Zweden en wandel er elke zomer met veel plezier. Op deze website vind je alles wat je wilt weten over wandelen in Zweden. Of je nu aan het voorbereiden bent voor je reis of al in Zweden bent: ik wens je veel lees- en inspiratieplezier toe!

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.